Voittamisen prinsiippejä Tamille ja muille

En ole mikään prinsiippi-ihminen. Luotan enemmän arvoihin, päämääriin, prosesseihin, tekemiseen ja oppimiseen.Luotan myös siihen, että hyvässä prosessissa oleva ihminen kehittää itse tai yhdessä porukan kanssa omat prinsiippinsä. Ulkoa tuputetut teesit eivät toimi, jos ei niillä ei ole luontaisesti tilaa mentaalisella kartalla.

Vaikka teesien julistaminen ei ole minulle ominaisin tapa ilmaista itseäni niin äskettäin päätökseen saatu Ässät-Sport karsintasarja kirvoitti monia ajatuksia ja jostain kumman syystä teki meleni esittää ne prinsiippien muodossa.

1.  Tiedä tarkasti ja varmasti mitä peliä pelataan

Jos et tiedä mitä peliä pelataan, et voi voittaa mitään peliä.  Tämä on ensimmäinen ja tärkeä periaate. Vain tietämällä mitä peliä pelataan voi käyttää juuri sen pelin sääntöjä ja antaa tilaa ihmisille, jotka peliä pelaavat. Liian moni käyttää peliä hyväkseen toteuttaakseen omaa agendaansa.

Tami käytti liigakarsintaa hyväkseen lytätäkseen suomalaisen kiekkosysteemin ja nostaakseen omaa egoaan. Hän valitsi väärän pelin. Vastakkain olivat Porin Ässät ja Vaasan Sport ei Tami Turusta vastaan SM-liiga Suomesta.

2. Voittamisen täytyy antaa tapahtua

Tämä on kiekkolegenda Antti Törmäsen legendaarinen lause. Jos haluaa voittaa pelin, on siihen valmistauduttava siten, että pelin aikana voittamista ei ”tehdä” esimerkiksi uhoamisen, mesoamisen, painostamisen tai muun show-painiin viittaavan toiminnan kautta. Voittamisen täytyy antaa tapahtua luottamisen, tilan antamisen, kannustamisen ja tarvittavan taktisen ohjeistuksen ja rakentavan palautteen kautta.

Tami teki ottelusta oman shownsa. Hän ei antanut voittamisen tapahtua pelaajien oman lahjakkuuden ja osaamisen kautta vaan tunki oman energiansa peliin. Alpo Suhosen filosofia voitti. Jääkiekkoilun ja johtamiskulttuurin onneksi.

3. Todellinen voittaja on aidosti nöyrä

Todellinen voittaja tietää, että voittaminen ei tapahdu yksin eikä ole yhden miehen tai naisen show, ei vaikka kyseessä olisi yksilölaji. Hän tietää, että siinä prosessissa, joka valmistaa voittamiseen on huippukohtia, mutta myös tuskien taipaleita ja yksinäisiä epäilyksen hetkiä ja että jokainen on niitä kokenut ja voittaja on päässyt niistä yli, joskus kaikkein vaikeimman kautta. Hän kunnioittaa aina vastustajaa ja sidosryhmiä, jotka kannustavat, kritisoivat ja auttavat kehittämään lajia. Hän kunnioittaa lopputulosta, sillä hän tietää, että parempi voitti ja itsellä on vielä matkaa.

Tami ei kertaakaan antanut kunnioitusta ja kiitosta kenellekään paitsi itselleen. Pitkän ja Tamia kunniakkaamman uran tehnyt Suhonen ei saanut pienintäkään huomionosoitusta vaikka lopputuloksen perusteella olisi ollut reilua antaa kunnia Ässien voitolle. Gorillamainen uho oli vastenmielistä katsottavaa ja kuultavaa. Toivottavasti sen kuulleet juniorit oivaltavat, että setä oli väärässä ja tunnekuohussa ei ajatellut mitä sanoi.

4. Systeemiä ei voi uudistaa kun peli on päällä

Valmentaja Tamminen sanoo, että kun keittiössä on kuuma, on niiden jotka eivät sitä kestä, pysyttävä sieltä poissa. Totta. Totta on myös se, että kun keittiössä on kuuma niin siellä keitetään soppaa. Sopan keiton aikana ei voi uudistaa keittiötä vaan se on jätettävä siihen aikaan kun liesi on viilentynyt. Lisäksi, jos sopankeittäjä lähtee uudistamaan keittiötä siitä ei tule toimivaa. Tarkoituksenmukaisen ja viihtyisän keittiön rakentaminen vaatii monipuolista osaamista, näkemystä ja asiantuntemusta.

 Tammisen kritiikki kohdistui järjestelmään. Varmasti SM-liigassa ja suomalaisessa kiekkoilussa on kehitettävää, mutta ajankohta oli väärä. Peliä pelataan niillä säännöillä ja niissä olosuhteissa, jotka juuri silloin vallitsevat. Uudistusehdotusten aika on vasta kun pelin tuoksina on vaimentunut. Osoittaa myös mitä suurinta ylimielisyyttä ja ylenkatsetta lajia, pelaajia, tuomareita, kannattajia, seuroja, kiekkotoimittajia ja muita sidosryhmiä kohtaan kysellä ”kuinka monta maalia sinä olet tehnyt” tai ”ota sinä tämä klubitakki ja tule valmentamaan”.  Lisäksi olisi aika jo oppia, että mitään lajia tai systeemiä ei voi uudistaa ainoastaan sen sisältä käsin – he, jotka ovat sisällä ovat osa ongelmaa eivätkä välttämättä näe niitä uudistusmahdollisuuksia, joita ”ei_yhtään_maalia_koskaan_tehneet” saattavat nähdä hyvinkin selkeästi.

 5. Voittaminen on valmistautumisen taitoa

Tämä on tärkein prinsiippi. Ratkaisupelien hurmiossa vain se, mikä on aivoihin ja lihaksistoon valmistettu toimii. Jos peli hävitään, niin valmiutta voittaa ei ollut tarpeeksi. Lisäksi paljon puhuttu momentum voi olla olemassa vain jos perusta sille on luotu. Positiivinen momentum voi myös todella helposti kääntyä negatiiviseksi.

Momentum on valmentajalle erittäin haastava käsite, siksi suosittelen Tamille ja muillekin valmentajille perehtymistä voittamiseen liittyviin teorioihin ja kokemuksiin, jotka ovat syntyneet muilla aloilla. Momentumia ovat tutkineet mm. Adler “The role of momentum in sport” (1978) ja  Taylor ja  Demick  ”A multidimensional model of momentum in sports (1994)”.

9 ajatusta artikkelista “Voittamisen prinsiippejä Tamille ja muille

 1. Päivitysilmoitus: Mikä ihmeen momentum? « Renessanssinaisen maailmankirja

 2. Loistavaa proosaa… Asiaa? Valitettavasti substanssi loistaa poissaolollaan. Konsulttien / saarnaajien tyylinen vetoaminen teorioihin ei kanna milliäkään.

  Minulla on Cristinalle kysymys: Uskotko tosissasi, että muutaman jääkiekkopelin anlyysin myötä voidaan tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä joukkueen valmentajan kyvyistä?

  Miksi kysyn: Kyse on tapahtumasta jossa pelin lopputuloksen todennäköisyydet ovat toisiaan vastaan pelaavien suht’ tasavertaisten joukkueiden kesken erittäin lähellä 50/50 asetelmaa.

  Ääriolosuhteissa erittäin kyvykäskin valmentaja saattaa joutua maallikon näkökulmasta täysin käsittämättömältä vaikuttavaan tappiokierteeseen vaikka valmennustyö olisi virheetöntä.

  Valaisen mahdollista dramaattisuuden ääriastetta hyvin tunnetun seura- ja kilpapelin -turnauspokerin- avulla.

  Voittavaksi pitkässä juoksussa osoittautuva pokerinpelaaja on joka turnauksessa ikäänkuin samassa tilanteessa jossa jääkiekkovalmentaja on yhden pelin osalta.

  Isoissa turnauksissa Pokeria ammatikseen pelaavan on oltava valmis kohtaamaan useinkin tappioputki joka kestää jopa 100 turnausta.

  Mennän vielä dramaattisempaan esimerkkiin -pokeria nk. käteispeleissä ammatikseen pelaaviin.

  Käteispöydissä voitavan pelaajan on oltava valmis kohtaamaan jopa 50’000 jaetun käden lähes yhtäjaksoinen laskeva trendi, vaikka peli olisi käytännössä optimaalista.

  Unelmia ja tavoitteita pitää olla, mutta voittamisen rationalisoiminen liian pienten tilastollisten otosten perusteella on kyllä mielestäni harhaanjohtava ja täysin pseudintellektuelli tapa ajatella.

 3. Hei Mickey,

  Valitettavasti en osaa pelata pokeria, joten en pysty auttamaan asiassasi.

  Ylläoleva artikkeli ei perustu yksittäisen jääkiekko-ottelun analyysiin, ei tilastollisiin otoksiin eikä pyri voittamisen rationaaliseen analyysiin yleensäkään. Olet valitettavasti ymmärtänyt artikkelin väärin.

  Konsultit saavat jatkuvasti ottaa vastaan esittämääsi ”substanssi loistaa poissaolollaan” kritiikkiä. Mikäs siinä – saahan sitä kritisoida, mutta miksi vaivautua asioiden takia, joita pitää tyhjänpäiväisinä?

 4. Hmmm… Ei mene jakeluun…
  Kyseessä on tyypillinen tuloksentekotilanne epävarmoissa olosuhteissa jolloin ’pehmeät’ olettamat voi heittää romukoppaan jos haluaa pitkässä juoksussa selvitä.

  Olet otsikoinut kirjoituksesi
  Voittamisen prinsiippejä Tamille ja muille

  oma käsitykseni on, että haluat valottaa voittamisen metodologiaa

  Ensin kirjoitat:
  1. Tiedä tarkasti ja varmasti mitä peliä pelataan

  Sitten lisäät:
  …siksi suosittelen Tamille ja muillekin valmentajille perehtymistä voittamiseen liittyviin teorioihin ja kokemuksiin, jotka ovat syntyneet muilla aloilla…

  Ja sitten kuitenkin kirjoitat ettet pyri voittamisen rationaaliseen analyysiin.

  Valitettavasti kirjoituksesi käsitykseni mukainen sanoma on täysin ristiriitainen minulle osoittamasi kommentin kanssa – ainakin omasta näkökulmastani.

  Todennäköisesti väärät profetiat on mielestäni tärkeää torpata. Julistuksesi on tässä asiayhteydessä mielestäni ilman kattavaa tilastollisesti tutkittua perustelua (substanssia) sellainen.

 5. Päivitysilmoitus: Tweets that mention Voittamisen prinsiippejä Tamille ja muille « Renessanssinaisen maailmankirja -- Topsy.com

 6. Antti Törmänen paistattelee parhaillaan Sveitsin-liigan Bernin parrasvaloissa ja ei haikaile vielä pitkään aikaan suomeen paluusta. Hän haluaa kehittää liiga tason lisäksi myös Sveitsin jääkiekkomaajoukkuetta paremmaksi.

  • Antti on kunnianhimoinen kaveri! Hyvä homma ja hienoa, että suomalaista valmennusosaamista viedään maailmalle. Sveitsiläistä urheilua kehittää myös Petteri Nykky, joka on Sveitsin salibandy maajoukkueen koutsi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s