Voittamisen kulttuuri vai menestymisen kulttuuri

Veikkauksen toimitusjohtaja Risto Nieminen on esittänyt huolestumisensa urheilun arvojen rapistumisesta (HS 18.3.). Urheilumuotoja muokataan tv-katsojaystävällisiksi ja kilpailuihin lähdetään sovittu lopputulos mielessä. Urheilu ei ole pelkästään myynyt itseään markkinajumalille vaan myös korruptoitunut. Urheilusta on kadonnut urheilu, urheus. Siitä on tullut fyysistä toimintaa, jolla haetaan menestystä.

Mistä on kyse? Samasta ilmiöstä kuin muussakin liiketoiminnassa: menestymisen kulttuuri, jota mitataan taloudellisin mittarein, on ylittänyt voittamisen kulttuurin, jota mitataan inhimillisen suorituksen mittarein. Menestymisen kulttuuri on tullut niin vahvaksi, että voittavaa suoritusta ei pidetä kovin kummoisena ellei siihen liity merkittävää rahallista palkkiota.

Menestyminen on hyvä asia. Tiedän, että tuntuu hienolta saada tukku rahaa, varsinkin kun on tehnyt kovasti työtä sen eteen. Kuitenkin se, joka on kokenut pelkästään menestymisen hienouden ei tiedä mitään siitä hurmaavasta ainutlaatuisuuden kokemuksesta joka liittyy voittamiseen. Se on se ”valkoinen hetki”, jonka eteen on valmis tekemään vuosikausia työtä (Juri Vlasov).

Urheilu on kadonnut urheilusta, koska urheilu on sen myynyt. Sormea ei kannata suunnata ostajaan, sillä mikään ei ole myynnissä ellei myyjä niin päätä.

Mitä nyt siis eteen? Ehdotan uutta näkökulmaa, jossa urheilu palautetaan urheilulle voittamisen kautta. Tämä tarkoittaa kaikkien keskeisten systeemien uudistamista siten, että urheilullinen voitto on kehittämisen kärkenä. Toivon, että tässä vaiheessa ymmärretään, että sääntöjen rikkominen, kyynärpäätaktiikka ja toisten vahingoittaminen ei ole erityisen urheaa.

Luodaan visioita suurista voitoista ja ymmärretään, että nuo visiot toteutuvat jo jokapäiväisen harjoittelun onnistumisissa ja tappioissa, joissa on hävitty itseä paremmalle vastustajalle. 

Rakkaassa lajissani jääkiekossa pistetään valmennusfilosofiat uusiksi. Hylätään ”puolustuksen kautta” lähestymistapa ja opetellaan WinHoc, eli dynaaminen voittavien aloitteiden ja voittavien tilanteiden luomisen kautta rakentuva pelitapa.

Ennen kaikkea, aletaan opetella voittamisen kulttuuria, jossa oppimisen ja tekemisen  ilo sekä voittamisen riemu palauttavat urheilun urheilulle ja synnyttävät sitä vetovoimaa joka saa katsojat täyttämään lehtereitä.

Nykyinen teknologia mahdollistaa uudenlaisten sponsorointimuotojen kehittämisen. Sen avulla urheilua tukevat tahot voivat konkreettisesti tukea urheilun menestymistä ja saada aitoa lisäarvoa urheista voitoista. Kyse on nyt tahdosta, viitseliäisyydestä ja yhteistyöstä.

11 ajatusta artikkelista “Voittamisen kulttuuri vai menestymisen kulttuuri

 1. Päivitysilmoitus: Mikä ihmeen momentum? « Renessanssinaisen maailmankirja

 2. Hei Cristina.

  Eikös kulttuuri ole JO olemassa olevaa ympäröivässä mailmassa oleva ”kulttuuri”?

 3. Hei Pentti

  Tähän ja tuossa toisessa kirjoituksessa olevaan kommenttiisi vastaan, että kulttuureita on monia eikä kaikkien tarvitse olla voittajia. Tämä on voittamiseen ja oppimiseen keskittyvä blogi, siksi tänne kasaantuu niihin aiheisiin liittyvää pohdintaa.

 4. Cristina.

  Asiat selkenee, kun niihin on aikaa perehtyä syvällisemmin ja ISO, SUUREN SUURI KIITOS avustasi a.o. erittelyssä ym. Tulee vähän J. Sarasvuo mieleen, mutta nämä Sinun blogisi ovat .
  Kiitos.

 5. Moi

  C.A. kirjoitti: ”Urheilusta on kadonnut urheilu, urheus.”

  P.J.O: Ehkä ei kaikesta urheilusta, toivon. Vastaava termi on miehuus, arenée. Urheilija pyrkii rauhaan sodan keskellä, lisää itsensä ja yhteisönsä monimuotoisuutta ja eheyttä (ja elää Flow’ta). Väkivallan käyttö (psyykkisen tai fyysisen) ei ole miehuutta, se on heikon yksilön yritys saada etua ilman oikeutusta.

  C.A. kirjoitti: ”Hylätään ’puolustuksen kautta’ lähestymistapa ja opetellaan WinHoc /../.”

  P.J.O: Jos verrataan ”puolustuksen kautta” pelaamista Flow’hon, kyse lienee siitä, että epäonnistumisen ajatteleminen sitoo psyykkisen energian pois onnistumiseen suuntautuvan toiminnan toteuttamisesta. Flow muodostaa elämässä, liiketoiminnassa ja urheilussa tarvittavan rohkeuden lähteä liikkeelle vaikka lopputulosta ei tunneta. Päämäärä toteutuu, jos taidot ovat tilanteeseen nähden riittävät (ei auta itku markkinoilla).

  Jokainen joka elää, yrittää tai urheilee rahasta, voi olla varma siitä, että elämällä ei ole ”pitkässä juoksussa” tarkoitusta, vaikka rahalla on kieltämättä suuri käytännön arvo.

  Aluksi ihmisellä on ruusu ja sitten ihminen tekee ruususta tärkeän: ”Vain se aika, jonka käytät ruusullesi, tekee niistä rakkaat sinulle (Pikku Prinssi).”

  Ruusu, Flow, Tao tai momentum, nimet eivät ole tärkeitä ja tämä suhde syntyy vain ymmärtämisen kautta. Tärkeintä on sisäinen eheys ja tarkoitus. Nämä asiat ovat olleet selviä kiinalaisille vuosituhansien ajan, mutta jokaisen sukupolven on opeteltava ne uudestaan.

  • Eihän ihminen voi urheilla, jos ei ymmärrä mitä tekee? Kaikki yhtä, urheilua motivoi ei niinkään tämän ja edellisen sukupolven aikaan sijoitus, vaan taustojen voima, raha, sponssorit jne. komiteat, mutta urheilija kylläkin urheilee voitosta. ps. ja palkkioista?

   • Urheilu on sitä, että hän ymmärtää ponnistelujensa turhuuden, ja silti ponnistelee ilman perusteltua syytä (tämä jokapäiväinen taistelu tuulimyllyjä vastaan, ”tietäen turhaksi voiton, taistella turhaa vastaan”). Samuraiden maailmankuvan mukaan, ymmärrys asioista: ”elämän rajallisuus, kunniallisuus ja velvollisuus” on kaikki tarvittava (Watkings, Jack. (2011). Tatuointi – Symbolit ja niiden merkitykset, alkuperäisteos Tattoo – Symbols and meanings. Suomennos Teemu Leminen. Kiina: Minerva Kustannus, s. 38).

    Puhdas urheilu ei ole palkkioiden tavoittelua (kuten ei puhdas elämäkään), Juha Vainion sanoin: ”miten saisin sen sut viimein oppimaan? (teos: Elämää ja erotiikkaa”), vaan itsensä elämistä jokaisessa läsnäolevassa hetkessä (koska mitään muuta ei ole). Tästäkin huolimatta, jatketaan harjoituksia, tytöt ja pojat.

  • ”Muista kuolevasi” kuiskasivat orjat Keisarin korvaan hänen vaunuissaan historian Roomassa. On ehkä outoa, että Bill Gates tuntee tämän asian, mutta ilmeisesti näin on silti perillä elämän totuuksista. Tästäkin huolimatta, jatketaan harjoituksia (sillä elämämme ei ole muuta kuin ne).

   Ystävällisin terveisin:
   Paidaton juoksija oulu (pitäkää huolta itsestänne)

 6. Päivitysilmoitus: Mitä on voittamisvalmennus? Osa 1 | Renessanssinaisen maailmankirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s