Taantumisen kierteestä voittavaan kierteeseen

Viime viikkojen polttavin kysymys on ollut; mitä tehdä kun kaikki näyttää huonolta ja ennusteet viittaavat entistä huonompiin aikoihin. Viime vuosikymmenen puolivälissä apuani pyydettiin downsizing projekteihin, nyt entistä useampi kyselee miten voimme voittaa laman luovuuden, oppimisen ja innovaation – voittavan kierteen avulla.

Edellisen laman aikana 90-luvulla olin myös mukana ryhmässä, jossa tarjosimme strategioita ja skenaarioita ratkaisuksi vaikeuksiin (Suomen Strategia, Arthouse 1993). Nuo ajatukset ovat varmasti toimivia tässäkin ajassa, sillä monessa asiassa näimme ”oikein” hyvin kauaskantoisesti. 

Strategioita ja skenaarioita ei kuitenkaan voi tarjota ratkaisuksi tähän kriisiin. Jokainen yritysjohtaja on ne ajatukset jo omaksunut ja implementoinut yrityksensä toimintaan, kuka paremmin kuka heikommin.

Tässä ajassa ja juuri nyt on keskityttävä löytämään voittava kierre. On katsottava toimintaan, strategioihin, visioihin ja skenaariohin ja löydettävä sieltä voittamisen aihiot ja keskityttävä niihin siten, että syntyy pieniä voittamisen kierteitä, jotka yhdistyvät voittavaksi toiminnaksi.

Voittava kierre syntyy:

  • Voittavasta asenteesta, jossa mielialat ja mielenvaikutusvoimat opetetaan ohjautumaan kohti voittamista – luovia ajatuksia, innovatiivisia tekoja ja voittavia tilanteita.
  • Oppimisen ja toiminnan dynamiikan ymmärtämisestä ja sen hyödyntämisestä. On aika oppia on aika toimia, mutta ei kuitenkaan erikseen vaan niiden välistä jännitettä muunnellen. Kyse on siitä, kuinka energiaa kohdennetaan. Välillä on välttämätöntä käyttää enemmän energiaa toimintaan ja vähemmän oppimiseen, välillä voi antaa toiminnan edetä rutiinilla ja käyttää enemmän energiaa oppimiseen. En ole havainnut, että yrityksissä oltaisiin oivallettu tämän elintärkeän asian merkitystä vaan yleensä käytetään samaa energiaa molempiin, jolloin molemmat prosessit kärsivät ja kyky toimia, reagoida ja ennakoida ketterästi ja älykkäästi vähenee tai sitä ei ole.
  • Energiaa mobilisoivasta johtamisesta. Johtajan tärkein tehtävä on saada organisaation energia liikkeelle halutun suuntaisesti. Lisäksi energian käytön; sen hallinnan ja hyödyntämisen osaava johtaja osaa virittää energiatilan ja –tason vastaamaan kulloistakin tehtävää. Ei todellakaan ole tarvetta jatkuvasti paahtaa sata lasissa ja huippusuoritusten paineessa vaan on osattava katsoa tehtäviä energian käytön näkökulmasta, virittäytyä oikeaan mielialaan ja käyttää oikea määrä sopivanlaista energiaa tehtävien suorittamiseen. Tällä tavalla koko työyhteisö jaksaa ylläpitää innostusta voittamishaasteiden edessä.

YT-neuvottelujen hämärässä erilaiset juonittelut lisääntyvät työpaikoilla. Tämä johtuu siitä, että korruptoituneessa työilmapiirissä on jo luotu toimintatapa, jossa arvostetaan vääriä asioita, kuten suosittuna olemista, etuilemista, salailua ja totuutta hämärtäviä viestejä. Se kertoo siitä, että energiaa on ylipäätään suunnattu vääriin asioihin.

Voittaminen on kiinni rohkeudesta. Nyt on aika uskaltaa miettiä toimintatapa, johtaminen ja olemassaolon oikeutus uusiksi. Taantuva kierre on muutettava voittavaksi kierteeksi. Kuka tohtii olla voittaja?

Lähde: Voittava Kierre, WSOY 2008, The Winning Helix, Fep International, USA 2006, Develor 2005

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s