Sibeliuksen ylistys

On Jean Sibeliuksen 143. syntymäpäivä. Olen pitkin päivää pohdiskellut suurta suomalaista säveltäjää ja antanut hänen musiikkinsa soida sielussani. On aika uskomatonta, että tästä katajaisesta kansasta, kaamostalvien ja usein ankean kateuden ilmapiirin maasta on voinut nousta tämän luokan kansainvälinen merkkihenkilö.  Ajatelkaapa, että Sibeliuksen viulukonsertto on yksi maailman soitetuimmista!

Minulle henkilökohtaisesti Sibelius merkitsee todella paljon. Jos pitäisi mainita vain yksi säveltäjä se olisi ilman muuta Sibelius. Kirjani ”Voittava Kierre” ei olisi nähnyt päivän valoa ilman Sibeliusta. Kuuntelin nimittäin kirjan kirjoittamisen aikaan jatkuvasti hänen 2. sinfoniaansa Leif Segerstamin johtamana. Sain siitä suurta innoitusta ja se auttoi usein laittamaan monimutkaiset asiakokonaisuudet voittavaan järjestykseen. Oma laulamiseni elää Sibeliuksesta. Jos laulu alkaa tuntua turhalta ei tarvitse kuin ottaa esiin Jean Sibeliuksen yksinlaulunuottivihko ja kokea oma eksistenssinssä niissä ja oman äänen merkitys palautuu ja löytää paikkansa maailmankaikkeudessa.

Sibelius oli ilman muuta suuri lahjakkuus, mutta uskon että on muitakin syitä siihen että hänestä tuli maailmanvalloittaja. Sibelius tunsi suomalaisen luonteen ja luonnon ja antoi sen soida musiikissaan. Hän ei kuitenkaan tyytynyt siihen vaan haki suurten mestareiden ja saksalaisen perinteen musiikkiinsa ja laajensi ja kasvatti musiikkiaan, tuotantoaan ja osaamistaan jatkuvasti. Hänen musiikkinsa kasvoi universaaliksi taiteeksi, jolla on kyky ja voima koskettaa kaikkia musiikin ystäviä kaikkialla. Musiikkinsa kautta hän globalisoitui ennenkuin globalisaatiosta edes puhuttiin.

Suuret teot syntyvät taisteluiden kautta. Sibelius suhtautui intohimoisesti suomalaisuuteen, mutta ei antanut sen olla esteenä maailmankansalaisuudelle ja suvaitsevaisuudelle. Hän ylitti omia rajojaan jatkuvasti, se salli hänen ylittää kulttuurien rajoja.

Voittaminen on kasvua; kasvamista, kasvattamista ja kasvumahdollisuuksien etsimistä ja luomista. Kuuntele Davin Oistrahin upeaa tulkintaa ja loistavaa teknistä suoritusta, nauti ja usko myös omiin kykyihisi toteuttaa unelmasi!

ps. Kuuntele toisen sinfonian finaali, siinä voit kokea mitä on todellinen voittaminen – valkoinen hetki, josta mm. Yurij Vlasov kertoi.

Yksi ajatus artikkelista “Sibeliuksen ylistys

 1. Ja ajattelepa kuinka mielenkiintoista että marraskuun alussa ilmestyneelle albumilleen
  kolmen irlantilaisen papin trio The Priests otti
  Sibeliuksen Finlandian , englanniksi
  Be still my Soul !
  Mielenkiintoinen versio&tulkinta!
  Viva Sibelius !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s