Nina Suomalaisen vaalitilaisuus

Olin eilen tilaisuudessa kuulla Nina Suomalaisen ajatuksia Helsingin kehittämiseksi. Muutama asia jäi mieleen:

Helsinki on Suomen ainoa metropoli, paikka, jossa tehdyillä päätöksillä voi olla vaikutusta koko maahan. Helsinki on kansainvälinen, niin hyvässä kuin pahassa.

Monet äänestäjät kaipaavat paluuta perusasioihin, back to basics, myös eilisessä tilaisuudessa. Tällä tarkoitettaneen sitä, että kaupunkilaisista, kansalaisista, täytyy ryhtyä pitämään huolta niinkuin ”ennenvanhaan”, palauttaa kuri kouluihin, huolehtia ihmisistä niin, että kukaan ei jää heitteille ja yksin vaan turvaverkko toimii kaikissa tilanteissa.

Nina vaikutti olevan tuon ajattelun kannalla, mutta hänen lähestymiskulmansa oli mielenkiintoinen ja raikas. Hän ei nähnyt kansainvälisyyttä esteenä omista huolehtimiselle, päinvastoin.

Laaja kansainvälinen kokemus ja globaali ymmärrys auttaa tekemään omia kansalaisiakin koskettavia ja perusasioihin liittyviä päätöksiä tehokkaasti silloinkin kun maailman ”tsunamit” vyöryvät ylitsemme. Kapea-alaisella kokemuksella varustettu valtuutettu saattaisi hätäpäissään siirtää perusasiat ja heikoimmat kaupunkilaiset syrjään vaikeiden kansainvälisten tilanteiden vaikutuksessa. Yleisöstä löytyi tukea tälle näkemykselle, tuppukyläisyys ja nurkkakuntaisuus on mennyttä aikaa.

Itse olen todella iloinen, että meillä on ihmisiä kuten Nina Suomalainen, joilla on vankka kokemus ja osaaminen sekä viisautta ja empatiaa, joka on syntynyt suuren inhimillisen hädän ja kurjuuden henkilökohtaisesta todistamisesta.

Olin vuonna 1994 Elisabeth Rehnin presidenttivaali kampanjassa mukana ja Nina tuo elävästi mieleeni Lillanin, naisen jota edelleen ihailen erittäin paljon.

Kansainvälisyys, inhimillisyys ja luonto ovat hyviä aineksia helsinkiläiselle päätöksenteolle. Siksi äänestän Ninaa 574!

ps. kirjoitussarjaani ympäristön tuhoutumisesta on luvassa jatkoa, viimeinen jakso ensi tiistaina 21.10. Tulethan silloin kanavalle!

2 ajatusta artikkelista “Nina Suomalaisen vaalitilaisuus

 1. Stadissa syntyneenä ja pääkaupunkiseudulla lähes koko iän eläneenä ei voi kuin ihmetellä alueen politiikan nurkkakuntaisuutta ja kaupunkien välistä vuosikymmeniä jatkunutta kissanhännänvetoa. ”Kuka maksaa, kuka hyötyy ” –asenteeseen on saatu höynäytetyksi myös iso joukko asukkaita ja monia poliitikkoja.

  Viime aikojen poliittinen keskustelu yhtenäisestä metropolialueesta on ollut näennäisraikasta, vanha deodorantti tuoksuu lähinnä kissanpissalta.

  Lähiöitä, marketteja ja konttorikeskuksia rakennetaan edelleen minne sattuu. Maalta tulleet uudisasukkaat pakataan edelleen lähiöihin, jossa palvelut on ”keskitetty” ostosparatiiseihin usean kilometrin päähän.

  Logistiikka, liikenne leikkaa kiinni milloin missäkin, teitä ja liittymiä levennetään, jotta saataisiin jokunen pullonkaula auki vain, jotta huomataan, että tukos on siirtynyt seuraavaan risteykseen. Julkisen liikenteen reitityksellä, resursseilla ja maksuilla työnnetään asukkaat yksityisautoihin.

  Koulut, lastentarhat ja terveyskeskukset ovat pikemminkin tuotanto-,säilytys- ja korjausyksiköitä kuin ihmisten hyvinvoinnin ja ”yhteisöllisyyden” rakennuspaikkoja. Ylikalliit asunnot ja vuokrat kiristävät ihmisten talouden ja pinnan äärimmilleen. Yksinäisyys ja juurettomuus vain lisääntyy.

  Useimmat metropolialueen päättäjät tuijottavat edelleen asioita oman kaupunkinsa sisältä, eivätkä aidosti halua nähdä sitä, että pääkaupunkiseutu on ainoa eurooppalainen kaupunkialue Suomessa. Useat toimet metropolialueen yhtenäistämisessä ovat liian hitaita; kaikenlaisella blokittamisella ja nurkkakuntaisella pelillä on edelleen vahva ote.

  Kun taantuma on ovella niin vaarana on, että nurkkakuntainen intressivartiointi vain kasvaa, ja pääkaupunkiseudun pitkän ajan strategiset kehittämistoimet saavat väistyä ”talouden tasapainottamisen” ja ”oman kaupungin etujen” varjelun tieltä. Valitettavasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s